Tuesday, February 5, 2013

Tertanya-Tanya?????

salam sejahtera..!!

A few days ni kepala aku dah xserabut sgt, aku dah tanam kn kt minda, akal n hati aku nih dalam2 yg dalam hidup nih apa pun kene 'gamble' je kalo asyik fikir itu xboleh ini xboleh mmg susah la aku nk buktikan kt orang lain yg aku bley berjaya jugak kn?kn? hehe..

As well that u know skrg kn aku jadi CSR kt  dealer Celcom kt tempat aku nih..hmmm yg memushkil kn aku bos aku macam ngah survive je utk bisnes die nih. dia ada 2 kedai dealer Celcom n 1 kedai tudung..mungkin ekonomi teruk sama or mmg dia ada masalah lain aku xsure la plak.

Masalah kt kedai nih kadang2 aku tgk dia pandang remeh je, xtahu la itu pandangan mata aku yg kurang pengalaman dalam bidang ni. mungkin bagi dia benda ni biasa-biasa ja sbb aku penah dengan cita staf lama kt sni  dulu-dulu lagi teruk dia survive.

sepatutnye CSP mcm kteorg nih mungkin banyak modal n xpayah nk rolling duet cust. setiap hari. kadang-kadang aku kesian tgk cust. kt sini bayar bil tp bil deorg kena pending dulu sebab nk cover cust yg hari sebelumnye. credit limit utk threshold akaun Celcom 10k tp sejak aku masuk keja nih plg byk aku penah bank in 6k lebih je itu pn kutip duet cust n kne bagi janji palsu kt deorg dulu. tp balik-balik kteorg jugak yg kene maki kalo bil deorg xupdate lg..huh

kecewa jugak dgn bos aku nih. baru-baru nih kerajaan ada umumkan kenaikkan gaji minima utk swasta RM900 tp tuh la menurut firasat aku mmg xde harapan la kteorg dapat RM900 tu, cuti umum pun xcuti, udah la xcuti xdapat plak gaji triple ke double ke..dalam mimpi la kalau dapat pn. gaji semata-mata yg tuh je lah..

so aku tertanya-tanya majikan aku nih sebenarnye mampu ke x nk gajikan kteorg nih? boleh lagi die running company dia nih lg. wlwpn dia dh bt bisnes ni 12thn tp bisnes kalo nk lingkup sekelip mata pun boleh.bkn aku nk mendoakan tp kalo tgk keadaan majikan aku skrg nih nmpk mcm tgh survive benor.

then die slaluje amek duet cust. yg bil utk cover kegunaan peribadi dia dlu...complicated jugak la kalo aku nk tulis nih. so ape hukum nye ye? mmg dia bayar balik tp kadang-kadang dia bayar xcukup dengan jumlah yg dia amek tuh..kalo mcm tu aku dikira bersubahat jugak ke mcm mna? tuh yg bt aku tertanya-tanya sgt tuh.

sakit hati jugak bile memikirkan pasal keje aku skrg nih sbb tu la kalo dh betul rezeki aku kt hotel tu mmg aku angkat kaki je la, aku gamble je. tawakal semoga ALLAH mempermudahkan semua urusan aku sebabnya aku buat semua nih semata-mata nk cari rezeki yg halal n bantu famliy aku.

okbai! :D


No comments:

Post a Comment