Sunday, February 3, 2013

Antara KEHENDAK & KEWAJIBPAN (Kereta idamanku)

salam 1 Malaysia...

tak sampai seminggu pun hidup aku dah berubah. wlwpn mcm2 dugaan datang aku hadapi dengan penuh kepayahan..huhu. and dalam masa 3bulan dari sekarang hidup aku mungkin berubah 360 darjah agkanye. kalo dah tertulis rezeki aku kt sebuah hotel nih makna kata aku akan dapat jawatan yg lebih baik dalam masa beberapa minggu nih.

Macam yg aku ckp td, sesungguhnya kita hanya merancang tetapi ALLAH yg akan menentukan segalanye. bakal keje baru aku nnt menuntut aku untuk beli sebuah kete utk kemudahan aku. bayangkan la aku cuma merancanga nk beli kereta dalam masa 2tahun akan datang tp tup-tup dalam masa 3bulan ni dah kene beli kereta la plak...huhu

disebabkan perancangan aku dh lari bajet tahun nye terpaksa kereta idaman pn bertukar dari masa ke masa..here peringkat2 kereta idaman aku..

1. kereta ni mmg aku idam2 kan setiap saat stp masa konon2nye masa blaja dulu kereta nih yg membakar semangat aku, utk dpt keje yg baik n dapat beli kete nih.
nmpk...citarasa tinggi kn aku?haha..tp bila aku culcalate aku kne bayar 30k downpaymet baru bulan2 aku dpt dlm 500 ke 600 sumthng. so memandangkan kalo aku keje gov n jadi pegawai skali pn aku belum mampu pakai kereta impian aku nih.


2. bile dh grade n keje sementara kt Celcom nih aku pn fikir, xpe lahh, xpayah pakai kete mahal2 nnt maintainence tinggi plak. sok aku bajet2 kalo aku dapat keje kerajaan dlm 2thn akan dtg nih aku nk beli kete nih plak

hah..nmpk still high taste lg tuh, tu pun aku berkire2 nk amek persona yg medium line yg nmpk ala2 sporty gitu...aku pikirkan kalo aku keje kerajaan mmg aku mampu sgt nk pakai kete nih. so kene ni plak jadi pembakar semangat aku lepas grad nih.

3. tup2 2,3 hari lepas aku g interview die suh aku beli kete dlm masa 3bln. mule2 aku igt xamek job nih tp keje susah skrg nih kali so aku pikir try je keje tu n amek risiko utk beli kete.


nampak...high taste lg xnk mengalah..sbb nih kemahuan aku. mcm mna pn aku tetap nk jugak kete yg aku nk..sporty nih..lepas aku kira2 dgn gaji yg aku mnx (sbb tersalah tulis dkt expected salary) tuh xcukup la pulak..hadehh...

4. nk bt mcm mna terpaksa lah aku beralih angin...

 haaa....skrg nih yg betul2 ada dlm fikiran aku yg aku mampu bulan2 nk bayar dengan mengambil kira keperluan2 lain mmg betul2 aku nk boleh byr bulanan yg ini je....arrghhh...tp ni pn aku akn pikir berulang2 kali lg...huhu..aku takut sudahnye aku amek kete nih jeee....



hahaha...


Nampak bertapa aku betul2 kene mula dari bawah..bkn aku xnk pakai viva nih tp bukan kete idaman aku. TAPI bila aku fikir2kan balik buat la nk ikt kehendak hati sgt. ikt hati mati nnt kau yana. asalkan kau xmakan  asap hitam lori setiap hari ALLAMDULLAH dari ko kene naik tenggiling buruk kau tuh.hahah

jadi dalam masa yg singkat nih aku dh boleh time kalo aku nk beli kete viva asalkan itu suma dari titik peluh aku sendiri. bukan senang nk senang. pegi mampos dengan apa yg orang nk ckp kat ko. lgpun kalo pakai kete kecik nih boleh la aku berjimat sikit kot..mintak2 segala urusan aku dipermudahkan lah..AMINN.





No comments:

Post a Comment