Monday, February 11, 2013

Apa yg dah berlaku sebenarnye nih?

Ermmmmmm.......

kenapa ye aku mulakan dengan 'errmm' bkn salam? ermmmm...Aslkm...

Haaiiihhh xde tempat nk protes terpaksa la protes kt sini.

hah? protes ape?

protes dgn hariz la...

sejak dua menjak ni aku tgk lain macam je dia. xkan la marah kt aku sbb aku g hospital dgn zaki sampai perangai berubah tp aku mmg rasa dia lain sgt la....

hah? lain macam mana?

lain la..kebelakangan ni ayat dia mcm pentingkan diri je, kadang2 kalau die nk ckp kn xfikir lgsg pn perasaan aku. main ckp je.

cthnye mcm ape wei?

cthnye kalo aku cakap......ape eh aku ckp kt dia smlm..emm..pasal liza nk tunang, then apa ntah dia balas kt aku..mcm ni lebih kurang ayt dia "dh tu apa kene mengena dgn u?" haa...lebih kurang la cukup la nk buat aku sentap..selalunya dia jarang ckp mcm tu, dia melayan je.

xkan la sebab aku g hospital dgn zaki dia hukum aku sampai macam tu skali? bukan aku p tgk wayg ke ape ke.

"perasaan ko je kot yana"

emm...aku rasa x, sbb dia mmg lain sgt xmacam dulu dh pn, skrg dia garang la, susah la aku nk ckp..kdg2 aku rasa dia nk aku dengar ckp dia, kehendak dia, apa yg dia suka je aku boleh buat, then mcm mna dgn apa yg aku suke? kehendak aku?

"ko xboleh la nk pentingkan diri yana"

mana ko tahu aku pntgkn diri? ce ckp apa aku yg aku dh buat? setakat xsuke die g main futsal n blik lambat? sbb tu je? sbb dia bekorban xg main futsal KADANG2 tu ke? kang kalo aku ckp lebih ko ckp aku mengunkit plak..ahhhhh xde2 aku nk ckp jugak.

"haa..ckp la pe die dh bt?"

kalo nk dibandingkan apa yg aku dh korbankn tu mmg xpadan sgt dgn yg dia berkorban xmain futsal kdg2 tu.
1. aku dh pun hilang Hak Istimewa aku sbg gf dia kt mana-mana laman sosial 
2. bercinta jarak jauh dgn dia yg aku tgk mcm xde sgt usaha pn nk datang jumpa aku semuanya main berserah pada rezeki je
3. aku consider dgn mak n abah siap tolong backup lg sbb dia xnk col n bgthu parents aku pasal hbgn kteorg
4. selalunya aku yg akan tunggu dia sampai berjam-jam kdg2 smpi aku tertdo tggu dia balik n semata-mata nk msg dgn dia

eeemm..ckpla takat tu...

"apa alasan ko ckp dia mcm tu?"

apa ko igt aku boleh ke nk borak dgn dia elok2 kt fb ke tweet, harapan. kalo die nk komen2 skali pn biasa sgt..xpayah komen n tweet pn xpe.

"penting ke suma tu bg ko, xpyh la nk over sgt org lain pn bercinta mcm budak2 je ko nih"

Bagi aku penting sbbnye aku bukan msg dgn dia 24j, dia pn ada keje sndri jgk nk buat, n bkn suke sgt nk msg aku kalo dia byk bende nk bt.aku pun sama, kalo xdpt msg n col sbb ada keje sekurang2nya da social network yg boleh eratkan kteorg. TP TIDAK bg hariz. dia xsuke. so masa apa yg ada utk aku n dia? nk dating time wekend? dekat plak aku dgn dia nk dating mcm org lain..

"emmmm...lg?"

yela...kn kteorg xbercinta mcm org lain jauh, nk jumpe ntah xthu bila sekurang-kurangnye lebihkn la masa utk aku..kdg2 aku mmg xkesah tp kdg2 aku jadi kesah sgt2..tp dia bukan peduli pn. katanya da rezeki nnt jumpe la..ko rasa kalo xusaha rezeki tu nk datang sendiri ke?

"betul jugak tu"

bg la sikit harapan nnt nk jumpe bln 5 ke nk dtg sini ke, kalo agak susah sgt nk sini xde duet biar aku je yg g sane aku keje aku boleh je berkorban apa la sgt kalau nk berkorban utk org yg kita syg.bg aku xde masalah pn. ni x aku nk pegi sane xbg suruh simpan duet la apa la..bg aku xbermakna la duet banyak tp hati aku xgembira buat pe...nk tggu dia usaha dtg jumpe aku xthu bila aku bley dpt ntah2 aku mati kempunan dulu kot. aku rasa kalo aku xpush dia mgkin aku xdpt jumpe die lgsg pn. yela dia pn xkesah aku tgk.

"yg pasal parent ko tu plak napa? dia kn blaja lagi?"

habes kalo blaja xkn xboleh nk col ckp dgn org tua aku, ckp je baik2..sedangkan mak aku dh bg ayat pn pn tp dia lah xredi la apa la. suruh col je bkn dtg rumah pn.itu pn xboleh ke? kenape ye dia slalu je bg alasan weih?

"ko bg la dia masa ntah2 dia pn byk mslh jugak tu"

aku mmg dh bg dia byk masa, sampaikan aku byk berubah semata-mata sbb dia, tp kalo dia xpandai nk hargai aku...emmm...aku rasa aku xubah mcm aku hidup sorang2 je.

"weeihhh apa yg ko ckp nih? ko sedar x ape ko ckp nih"

:( aku sedar apa yg aku ckp nih, aku rasa dia yg xsedar apa yg dia dh buat kt aku..aku bukan nk dia berubah ke ape aku cuma nk dia jadi LELAKI, jadi LELAKI yg betul ada kasih syg utk seorg perempuan yg betul2 syg, jadi LELAKI yg berani utk tegakkan hak dia, jadi LELAKI yg tahu mengatur hidup dia bukan mengharap pada takdir tanpa sebarang usaha. dia xsedar ke semua tu xsedar ke?

kalau la dia sedar, tolong berusaha...u..i xmnx banyak pn tolong la berusaha sket utk hbgn kita nih..sbb skrg i rasa u xbt pape utk hbgn kita u cuma berharap pada rezeki. mcm mna kita nk dpt rezeki tu kalo u sendiri xnk usaha? 

keterlaluan sgt ke salah i pada u? byk sgt ke dosa i pada u sampai u hukum i sampai mcm nih sekali? i cuma nk bahagia dengan u je. dan bahagia dlm erti kata i kita sama2 kne usaha bkn setakat mengharap pada rezeki kalau ada,ada kalau xde, xde..i harap u faham. maafkan i.

Yna........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tuesday, February 5, 2013

Tertanya-Tanya?????

salam sejahtera..!!

A few days ni kepala aku dah xserabut sgt, aku dah tanam kn kt minda, akal n hati aku nih dalam2 yg dalam hidup nih apa pun kene 'gamble' je kalo asyik fikir itu xboleh ini xboleh mmg susah la aku nk buktikan kt orang lain yg aku bley berjaya jugak kn?kn? hehe..

As well that u know skrg kn aku jadi CSR kt  dealer Celcom kt tempat aku nih..hmmm yg memushkil kn aku bos aku macam ngah survive je utk bisnes die nih. dia ada 2 kedai dealer Celcom n 1 kedai tudung..mungkin ekonomi teruk sama or mmg dia ada masalah lain aku xsure la plak.

Masalah kt kedai nih kadang2 aku tgk dia pandang remeh je, xtahu la itu pandangan mata aku yg kurang pengalaman dalam bidang ni. mungkin bagi dia benda ni biasa-biasa ja sbb aku penah dengan cita staf lama kt sni  dulu-dulu lagi teruk dia survive.

sepatutnye CSP mcm kteorg nih mungkin banyak modal n xpayah nk rolling duet cust. setiap hari. kadang-kadang aku kesian tgk cust. kt sini bayar bil tp bil deorg kena pending dulu sebab nk cover cust yg hari sebelumnye. credit limit utk threshold akaun Celcom 10k tp sejak aku masuk keja nih plg byk aku penah bank in 6k lebih je itu pn kutip duet cust n kne bagi janji palsu kt deorg dulu. tp balik-balik kteorg jugak yg kene maki kalo bil deorg xupdate lg..huh

kecewa jugak dgn bos aku nih. baru-baru nih kerajaan ada umumkan kenaikkan gaji minima utk swasta RM900 tp tuh la menurut firasat aku mmg xde harapan la kteorg dapat RM900 tu, cuti umum pun xcuti, udah la xcuti xdapat plak gaji triple ke double ke..dalam mimpi la kalau dapat pn. gaji semata-mata yg tuh je lah..

so aku tertanya-tanya majikan aku nih sebenarnye mampu ke x nk gajikan kteorg nih? boleh lagi die running company dia nih lg. wlwpn dia dh bt bisnes ni 12thn tp bisnes kalo nk lingkup sekelip mata pun boleh.bkn aku nk mendoakan tp kalo tgk keadaan majikan aku skrg nih nmpk mcm tgh survive benor.

then die slaluje amek duet cust. yg bil utk cover kegunaan peribadi dia dlu...complicated jugak la kalo aku nk tulis nih. so ape hukum nye ye? mmg dia bayar balik tp kadang-kadang dia bayar xcukup dengan jumlah yg dia amek tuh..kalo mcm tu aku dikira bersubahat jugak ke mcm mna? tuh yg bt aku tertanya-tanya sgt tuh.

sakit hati jugak bile memikirkan pasal keje aku skrg nih sbb tu la kalo dh betul rezeki aku kt hotel tu mmg aku angkat kaki je la, aku gamble je. tawakal semoga ALLAH mempermudahkan semua urusan aku sebabnya aku buat semua nih semata-mata nk cari rezeki yg halal n bantu famliy aku.

okbai! :D


Sunday, February 3, 2013

Antara KEHENDAK & KEWAJIBPAN (Kereta idamanku)

salam 1 Malaysia...

tak sampai seminggu pun hidup aku dah berubah. wlwpn mcm2 dugaan datang aku hadapi dengan penuh kepayahan..huhu. and dalam masa 3bulan dari sekarang hidup aku mungkin berubah 360 darjah agkanye. kalo dah tertulis rezeki aku kt sebuah hotel nih makna kata aku akan dapat jawatan yg lebih baik dalam masa beberapa minggu nih.

Macam yg aku ckp td, sesungguhnya kita hanya merancang tetapi ALLAH yg akan menentukan segalanye. bakal keje baru aku nnt menuntut aku untuk beli sebuah kete utk kemudahan aku. bayangkan la aku cuma merancanga nk beli kereta dalam masa 2tahun akan datang tp tup-tup dalam masa 3bulan ni dah kene beli kereta la plak...huhu

disebabkan perancangan aku dh lari bajet tahun nye terpaksa kereta idaman pn bertukar dari masa ke masa..here peringkat2 kereta idaman aku..

1. kereta ni mmg aku idam2 kan setiap saat stp masa konon2nye masa blaja dulu kereta nih yg membakar semangat aku, utk dpt keje yg baik n dapat beli kete nih.
nmpk...citarasa tinggi kn aku?haha..tp bila aku culcalate aku kne bayar 30k downpaymet baru bulan2 aku dpt dlm 500 ke 600 sumthng. so memandangkan kalo aku keje gov n jadi pegawai skali pn aku belum mampu pakai kereta impian aku nih.


2. bile dh grade n keje sementara kt Celcom nih aku pn fikir, xpe lahh, xpayah pakai kete mahal2 nnt maintainence tinggi plak. sok aku bajet2 kalo aku dapat keje kerajaan dlm 2thn akan dtg nih aku nk beli kete nih plak

hah..nmpk still high taste lg tuh, tu pun aku berkire2 nk amek persona yg medium line yg nmpk ala2 sporty gitu...aku pikirkan kalo aku keje kerajaan mmg aku mampu sgt nk pakai kete nih. so kene ni plak jadi pembakar semangat aku lepas grad nih.

3. tup2 2,3 hari lepas aku g interview die suh aku beli kete dlm masa 3bln. mule2 aku igt xamek job nih tp keje susah skrg nih kali so aku pikir try je keje tu n amek risiko utk beli kete.


nampak...high taste lg xnk mengalah..sbb nih kemahuan aku. mcm mna pn aku tetap nk jugak kete yg aku nk..sporty nih..lepas aku kira2 dgn gaji yg aku mnx (sbb tersalah tulis dkt expected salary) tuh xcukup la pulak..hadehh...

4. nk bt mcm mna terpaksa lah aku beralih angin...

 haaa....skrg nih yg betul2 ada dlm fikiran aku yg aku mampu bulan2 nk bayar dengan mengambil kira keperluan2 lain mmg betul2 aku nk boleh byr bulanan yg ini je....arrghhh...tp ni pn aku akn pikir berulang2 kali lg...huhu..aku takut sudahnye aku amek kete nih jeee....



hahaha...


Nampak bertapa aku betul2 kene mula dari bawah..bkn aku xnk pakai viva nih tp bukan kete idaman aku. TAPI bila aku fikir2kan balik buat la nk ikt kehendak hati sgt. ikt hati mati nnt kau yana. asalkan kau xmakan  asap hitam lori setiap hari ALLAMDULLAH dari ko kene naik tenggiling buruk kau tuh.hahah

jadi dalam masa yg singkat nih aku dh boleh time kalo aku nk beli kete viva asalkan itu suma dari titik peluh aku sendiri. bukan senang nk senang. pegi mampos dengan apa yg orang nk ckp kat ko. lgpun kalo pakai kete kecik nih boleh la aku berjimat sikit kot..mintak2 segala urusan aku dipermudahkan lah..AMINN.