Tuesday, January 29, 2013

Kalau Aku Boleh Makan Gajet

Salam 1Malaysia...

Selepas beberapa hari menunggu hari nih datang jugak period aku pagi td sampai xboleh tido langsung dah aku. pape pn allmdllah sebb sudi kua awal,,next week tetap jumpe doc jugak..huhu.

Ok. Bab period lambat dah setel. skrg nih masalah gajet plak, mcm mana ye nk cite kang kalo cite lebih2 kang org kata aku nih bukak pekung kt dada la apa lah..tp ni blog aku kn..so ikt korang la nk nilai mcm mna pun,aku pn tulis blog ni pn sebagai terapi diri aku sendiri sebab xsemua orang bley dengar masalah kita termasuklah family, sedara2 n membe2 n BF korang..Betul...Percayala kataku ini!!

aku sebenarnye nk meluahkan perasan nih ha..adik aku...geram plak bile aku mikirnye..adik aku tu jenis degil,keras kepala suke bt apa je yg die suke, parents aku pn dh xboleh nk ckp pe. keje pn memilih,mentang2 la muke channtekk nk keje model, stewarrdess la bagai tp usaha xsungguh2 pn..kadang2 menyirap darah aku dgn die nih tp xterluah,jeling n bt xthu je yg aku mampu.

sekarang dia dh la xkeje, duduk umah mkn,tido,menyegak tuh la kejenye. adik aku nih suke benor amek n guna barang2 aku, kdg2 sampai rosak, ape je yg die xguna, make-up, baju, seluar, beg, kasut..ahhh dan banyak lagi lah..tp skrg aku nk cite pasal gajet aku yg die dh gune n jahanamkan (nyawa2 ikn dh skrg). walaupun suma benda tu xmahal tp aku beli dengan hasil titik peluh aku sendiri die plak senang2 jahanamkan mane aku xmenyirap..

1. Sony MP3



benda alah ni aku dapat masa aku 1st year, 2nd sem aku mase study kt UKM dulu, konon2 dapat dekan, so mak ngah aku pn belikan mp3 ni sebagai hadiah utk aku. aku gune elok je datang2 die dengar pagi ptg siang malam n dengar dgn volume yg maksimum mmg lingkup mp3 nih asyik kene reset je..


2. Maxis Broadband


berukband ni plak aku beli bile aku dapat gaji time praktikal dulu. maklum lah lepas praktikal susah la nk dapat wifi free so aku pun beli la berukband ni igt senang la nk on9 kt umah nnt. dtg minah ni ditibainye main tnet berjam2, gb cepat je abes. tmbh plak aku keje skrg ni mmg jarang la aku on9 gune berukband dh,aku on9 kt tmpt keje je. Nahh...skrg dh kene Bar dgn maxis sbb 2bulan xbayar, bile aku mintak duet nk byar die jawab senang je"aku mana ada duet' hg bayaq la", ewah..sajak je die ckp..so skrg aku pn biarkan je, mak aku pn ckp xpayah bayar.huhu..






3. My Lovely Lappy


Ni benda yg paling mahal penah aku beli and paling aku jaga sgt, aku beli masa dapat duit PTPTN berkepuk tu..sayangnye la ye dapat kt adik aku jahaman, skrg dh uzur lappy aku nih, byk yg dh rosak :(



4. Simcard Maxis

ni je xde gambo tp sure korang bley bayang simcard maxis mcm mna kn?hehe..ni pn budak ni sebat jugak menyirap je aku..nk beli baru xboleh ats sbb2 tertentu (bkn sbb duet ye tp ats fktor keselamatan dia) .


5. kamera Digital



benda ni pun hasil titik peluh aku jugak, duet elaun 1st aku praktikal aku beli benda klik-klik nih, wlwpn xsemahal kamera n xbesar mcm org lain yg mampu beli lebih baik dari aku tp aku bangga sbb duet nih hasil titik peluh aku sndri...



TP semua gajet aku nih adik aku tuh yg gune, aku bukan xnk bising tp kalo aku memekak kang die cakap dgn adik beradik pn nk berkire bagai, lgpun aku malas la nk bergado dgn die makin nyakitkan hati adalah bukan aku bley menang pn kalo bergado.

Jenis aku plak, aku xbapa suke kalo org pinjam,sentuh brg2 berharga aku nih. kalo nak sekalipun kene mintak n jaga elok2. kalo kt membe2 rosak bley mintak ganti tp kalo dengan adik beradik, benda tu rosak tergamak ke kite nk mintak ganti? aku sendiri pun kalo pinjam brg org aku jaga elok2, pulang cepat2 takut rosak nnt kene ganti. ni kn adik beradik, tak bg pun nnt kutuk mcm2 plak.

Aku tahu bukan aku sorang je yg alami, ramai jugak mungkin alami pengalaman yg sama mcm aku tp dh jenis aku payah bercakap mmg blog nih je la tmpt aku luahkan perasaan.

Ni lah sebabnye aku lebih rela simpan brg2 aku, biar simpan sampai rosak n berhabuk pn xpe aku xkesah sebab aku sendiri yg buat. ni aku yg beli tp xguna, org lain guna pastu bg rosak mmg naik angin dan2 la aku mcm yg dh jadi kt aku skrg nih...huhu, kau bukan kedekut or berkire tp aku sangat2 lah syg2 brg2 aku wlwpn plastik je yg tinggal, aku tetap nk bwk blik umah n simpan. kalo nk buang pn bia buang kt umah xpe,aku puas hati.

Al-kisahnye ini lah yang membuat kan aku lebih rela makan gajet sendiri (KALAU ok KALAU boleh) dari tgk org lain rosakkkan.




No comments:

Post a Comment