Tuesday, January 29, 2013

Kalau Aku Boleh Makan Gajet

Salam 1Malaysia...

Selepas beberapa hari menunggu hari nih datang jugak period aku pagi td sampai xboleh tido langsung dah aku. pape pn allmdllah sebb sudi kua awal,,next week tetap jumpe doc jugak..huhu.

Ok. Bab period lambat dah setel. skrg nih masalah gajet plak, mcm mana ye nk cite kang kalo cite lebih2 kang org kata aku nih bukak pekung kt dada la apa lah..tp ni blog aku kn..so ikt korang la nk nilai mcm mna pun,aku pn tulis blog ni pn sebagai terapi diri aku sendiri sebab xsemua orang bley dengar masalah kita termasuklah family, sedara2 n membe2 n BF korang..Betul...Percayala kataku ini!!

aku sebenarnye nk meluahkan perasan nih ha..adik aku...geram plak bile aku mikirnye..adik aku tu jenis degil,keras kepala suke bt apa je yg die suke, parents aku pn dh xboleh nk ckp pe. keje pn memilih,mentang2 la muke channtekk nk keje model, stewarrdess la bagai tp usaha xsungguh2 pn..kadang2 menyirap darah aku dgn die nih tp xterluah,jeling n bt xthu je yg aku mampu.

sekarang dia dh la xkeje, duduk umah mkn,tido,menyegak tuh la kejenye. adik aku nih suke benor amek n guna barang2 aku, kdg2 sampai rosak, ape je yg die xguna, make-up, baju, seluar, beg, kasut..ahhh dan banyak lagi lah..tp skrg aku nk cite pasal gajet aku yg die dh gune n jahanamkan (nyawa2 ikn dh skrg). walaupun suma benda tu xmahal tp aku beli dengan hasil titik peluh aku sendiri die plak senang2 jahanamkan mane aku xmenyirap..

1. Sony MP3



benda alah ni aku dapat masa aku 1st year, 2nd sem aku mase study kt UKM dulu, konon2 dapat dekan, so mak ngah aku pn belikan mp3 ni sebagai hadiah utk aku. aku gune elok je datang2 die dengar pagi ptg siang malam n dengar dgn volume yg maksimum mmg lingkup mp3 nih asyik kene reset je..


2. Maxis Broadband


berukband ni plak aku beli bile aku dapat gaji time praktikal dulu. maklum lah lepas praktikal susah la nk dapat wifi free so aku pun beli la berukband ni igt senang la nk on9 kt umah nnt. dtg minah ni ditibainye main tnet berjam2, gb cepat je abes. tmbh plak aku keje skrg ni mmg jarang la aku on9 gune berukband dh,aku on9 kt tmpt keje je. Nahh...skrg dh kene Bar dgn maxis sbb 2bulan xbayar, bile aku mintak duet nk byar die jawab senang je"aku mana ada duet' hg bayaq la", ewah..sajak je die ckp..so skrg aku pn biarkan je, mak aku pn ckp xpayah bayar.huhu..






3. My Lovely Lappy


Ni benda yg paling mahal penah aku beli and paling aku jaga sgt, aku beli masa dapat duit PTPTN berkepuk tu..sayangnye la ye dapat kt adik aku jahaman, skrg dh uzur lappy aku nih, byk yg dh rosak :(



4. Simcard Maxis

ni je xde gambo tp sure korang bley bayang simcard maxis mcm mna kn?hehe..ni pn budak ni sebat jugak menyirap je aku..nk beli baru xboleh ats sbb2 tertentu (bkn sbb duet ye tp ats fktor keselamatan dia) .


5. kamera Digital



benda ni pun hasil titik peluh aku jugak, duet elaun 1st aku praktikal aku beli benda klik-klik nih, wlwpn xsemahal kamera n xbesar mcm org lain yg mampu beli lebih baik dari aku tp aku bangga sbb duet nih hasil titik peluh aku sndri...



TP semua gajet aku nih adik aku tuh yg gune, aku bukan xnk bising tp kalo aku memekak kang die cakap dgn adik beradik pn nk berkire bagai, lgpun aku malas la nk bergado dgn die makin nyakitkan hati adalah bukan aku bley menang pn kalo bergado.

Jenis aku plak, aku xbapa suke kalo org pinjam,sentuh brg2 berharga aku nih. kalo nak sekalipun kene mintak n jaga elok2. kalo kt membe2 rosak bley mintak ganti tp kalo dengan adik beradik, benda tu rosak tergamak ke kite nk mintak ganti? aku sendiri pun kalo pinjam brg org aku jaga elok2, pulang cepat2 takut rosak nnt kene ganti. ni kn adik beradik, tak bg pun nnt kutuk mcm2 plak.

Aku tahu bukan aku sorang je yg alami, ramai jugak mungkin alami pengalaman yg sama mcm aku tp dh jenis aku payah bercakap mmg blog nih je la tmpt aku luahkan perasaan.

Ni lah sebabnye aku lebih rela simpan brg2 aku, biar simpan sampai rosak n berhabuk pn xpe aku xkesah sebab aku sendiri yg buat. ni aku yg beli tp xguna, org lain guna pastu bg rosak mmg naik angin dan2 la aku mcm yg dh jadi kt aku skrg nih...huhu, kau bukan kedekut or berkire tp aku sangat2 lah syg2 brg2 aku wlwpn plastik je yg tinggal, aku tetap nk bwk blik umah n simpan. kalo nk buang pn bia buang kt umah xpe,aku puas hati.

Al-kisahnye ini lah yang membuat kan aku lebih rela makan gajet sendiri (KALAU ok KALAU boleh) dari tgk org lain rosakkkan.




Sunday, January 27, 2013

Baran Seharian

Hari nih baran betul aku..memang menyakitkan hati 1. period aku buat hal asyik lambat datang je, 2. datang keje macam2 rosak nasib baik xkene keje sorang tp esok xtahu plak mcm mane, 3. mak aku asyik bebel je pasal keje aku yg xsemegah nih. die beli paper hari nih n then tgk byk jawatan kosong pastu bebel kt aku cakap aku yg xnk mintak keje padahal keje byk je katanye..

"mak, masalahnye kakak ni amek degree engineering ke?amek medic? igt blaja kt universiti obersea ke? mak tolong la faham, bukanya kakak xnak keje yg gaji sebulan 2,3 ribu tp belum ada rezeki skrg nih, bukanya kakak xmintak keje kt tempat lain, mintak mak,beratus dah jawatan kosong kak mintak tak terkira byknya, tolong la faham mak...TOLONG LA FAHAM MAK."argghhhhhhhhhhhhhhhh!!!!

tu dh masalah kt umah, skrg yg bt aku bertambah serabut pesal period aku pesal xpanctual masa sebelum2 nih, 2,3 bulan nih buat hal lambat dtg pulak.lame2 aku rase aku bley mati la pikirkan knp period aku slalu dtg lambt.

HAAA....AKU TAK KAWIH LAGI OK AND AKU TAK PENAH ADA HUBUNGAN SEKSUAL DGN MANA-MANA LELAKI SUMPAH DEMI ALLAH. AKU PUN XTAHU MCM MANA RASANYE BUAT BENDA TU.

disebabkan aku ni TERLALU paranoid terhadap sesuatu benda tu, then aku keep thingking nape period aku datang lambat, lepas tu aku selalu fikir yg bukan2..ada ke org bley ngandung tanpa melakukan hbgn seks? aku bkn sebaik Mariam, tp aku bukan jahil, cuma masalahnye skrg nape time2 aku byk masalah ni, period aku pn nk bt hal? xboleh ke datang on time macam selalu mcm sebelum2 nih..ape masalah nye nih? aku dh separuh gile memikirkan masalah period aku nih. kalo la aku jadi mcm Mariam mcm mne? ade ke org nk percaya kt aku, org maki aku lg ada lah...period boleh x tlh kua sehari dua nih?kalo xbikin panas boleh x?

kalo ada org bace entri aku nih mesti deorg ckp aku sakit jiwa..But that the reality, ramai org sebenarnye yg sakit jiwa tp xnk ngaku.aku xmalu ngaku yg aku xceli mmg ada masalah jiwa sikit BUT aku still waras lg cuma emosi aku kdg2 xstabil n rasa nk memberontak ja SEBAB kebayakkan benda yg aku nk aku xdapat lg n family aku bukan nya supportive sgt pn.

sakit jiwa xbermakna GILA. aku penah amek subjek kesihatan mental masa study kt ukm dulu. sebenarnya ramai je org Malaysia yg alami masalah jiwa mcm aku nih cuma deorg je yg xnk jumpa doc. kononye bley setel sendiri. aku pn minggu depan aku nk g jumpe doc. aku nk die check 1 bdn aku nih ape masalahnye, kalo doc tu kata aku jadi mcm Mariam itu baru betul2 aku GILA.




sebab tu la en. Hariz ckp aku peraniod..YES IM syg n im sory sebab i bukan pompuan yg sempurna utk u. tp i syg u..i waras ni masa i ckp nih sbb U sorang je lelaki yg paling baik utk yg pernah i jumpe.


Thursday, January 24, 2013

New Year New Hope

Salam MaulidurRassul..

Hari ni merupakan hari kelahiran Agung Nabi Muhammad SAW. allmadullillahh..aku masih lagi diberi peluang untuk bernafas hingga ke saat ini. namun keperitan tahun 2012 masih lagi aku rasai. harapan tahun ini moga-moga kehidupan aku lebih bersinar dan aku dapat apa yang aku mahukan.

Hingga ke hari ini aku masih lagi mencari diriku yang telah hilang sejak tahun lepas. bak kata org puteh 'lost', sesat dalam dunia sendiri. baru sekarang aku tahu betapa peritnya mencari sekeping note yg berwarna biru dan pelbagai wana lagi, exceli DUIT.

Sekarang aku keje biasa2 je, kira xpadan la dengan degree aku ada konon2nye boleh dapat gaji 3,4k sebulan dan boleh bg mak ayah sikit, malangnya aku xmampu untuk semua itu dengan masalah yg aku ada skrg xtahu la sampai bila aku boleh cari balik diri aku yg dulu. hurrmm..

incik Hariz pun dh xthn dengan perangai aku nih, semlm je dh meletus katanya die dah xpaham dengan diri aku skrg nih nk bt mcm mane, aku sendiri pn xtahu n xphm dh dengan diri aku skrg. Aku rasa lah kn sebabnye aku xdapat apa yg aku nak plus rasa rendah diri yg melampau kot..agaknye la ye.huhu

lepas nih memang dah xboleh merungut, xboleh mengadu, xboleh bukak mulut, mmg xboleh ckp ape-ape pasal xde keje ke, pasal mslh aku,mmg xboleh dh sebabnye nnt die xpaham n ckp aku ni paranoid sgt. mmg susah dh la lepas nih. demi nk jage hbgn kteorg terpaksalah aku tggungnye sorang2 n bt2 hepi dengan dia,layan dia mcm dulu2 tanpa ada masalah. terpaksalah sbb die pn xthn dengar aku merungut,salah aku jgk. tp kalo aku xshare dgn die aku nk share dgn sape lg.ye x?

alternatif lain, tulis je lah blog nih tentang apa yg aku rasa or berdialoq sendiri. aku tanya soalan aku yg kene jwb soalan tu sendiri. ape boleh buat nasib badan...dah la skrg rase nk lemas tp xde org yg nk tlg tarik tgn aku, terpaksa berusaha berenang dengan sendiri untuk menyelamatkan diri sndri..



tiada lain yg aku mohon Ya ALLAH..berilah aku kekuatan yg luar biasa utk menghadapi dugaan ini seorang diri. AMIN.